15 autós téli felszerelés, amit ne hagyj otthon!

Ha kirándulni indulunk rövidebb-hosszabb utakra télen, akkor kerülhetünk olyan helyzetbe, amikor a természetesnek vett dolgok nem állnak rendelkezésre. Az otthon és a város kényelméből kiszakadva már egészen más a helyzet, ha órákon keresztül kell várnunk segítségre. Számos autós téli felszerelés létezik, amivel ilyenkor könnyen megoldhatunk problémákat, ha magunknál tartjuk.

Ebben a cikkben szakértők által összeválogatott praktikus eszközökről lesz szó, amik gyakran hiányoznak az autóból. Te légy elővigyázatos és biztosítsd be magadat.

Kihagyhatatlan téli felszerelések autóba

1, Téli gumiabroncsok, pótkerék

A téli gumiabroncsok a legfontosabb felszerelés, amit magadért és a járművedért biztosíthatsz. Nem a négy évszakos gumik. A téli gumikat kifejezetten úgy tervezték, hogy a szöges rallye gumiktól eltekintve a legnagyobb téli teljesítményt nyújtsák. Gyorsabban állsz meg, sokkal nagyobb tapadást biztosít. Az elindulás, kanyarodás is biztonságosabb velük. Ha pedig szükség van a cserére, akkor legyen kéznél a pótkerék.

2, Lapát

Télen a lapát legyen a legjobb barátod. Ha olyan területen laksz, amelyet valószínűleg hó vagy özönvízszerű eső fog borítani, szüksége lesz egy jó lapátra, hogy megtisztítsd az utat vagy a kocsifelhajtót a hótól vagy a sártól. A legtöbb autós vagy egy olcsó minilapátot vagy egy teljes méretű lapátot választ. Az előbbi gyakran eltörik, az utóbbi pedig a teljes csomagtartóteret elfoglalja. A jobb hatékonyság és a minőségi használat érdekében válassz egy tartós és összecsukható lapátot, amelyet egyszerre lehet rendezetten tárolni, és segíthet zökkenőmentesen kijutni egy nehéz helyről.

3, Elsősegélycsomag

Az egyik legokosabb dolog, amit télen tehetsz, hogy elsősegélycsomagot tartasz az autóban. A létfontosságú eszközökkel megpakolt elsősegélykészlet, ha valaki megsérül, életmentő lehet télen, ha a segélyautók reakcióideje lassú. Az a legjobb, ha könnyen tárolható, és megtalálhatóak benne a kötelező tartozékokon kívül más kiegészítők, pl: fájdalomcsillapítók. A hosszú utakhoz, autós kirándulásokhoz és téli szabadtéri tevékenységekhez is ajánlott.

4, Kézmelegítők

 

Az ujjaid és a kezeid irányítják az autódat és tartanak az úton. A legtöbb kézmelegítő, amelyek exoterm reakciókat produkálnak biztonságosan felmelegítik a kezedet. Vannak elektronikusak is, amelyek úgy működnek, mint egy fűtött kormánykerék.

5, Vészvillogók vagy fényvisszaverők

A hóviharok csökkentik a látási viszonyokat, akár nappal, akár éjszaka. A fényvisszaverők segítenek a többi autónak és a mentőjárműveknek, hogy lássanak téged, ha megállsz az út szélén.

6, Víz és nem romlandó rágcsálnivalók

Ha elakadsz, előfordulhat, hogy várni kell a segítségre. Rossz útviszonyok esetén a várakozás hosszú lehet. Ilyenkor jól jön, ha vizet és rágcsálnivalót tárolsz az autóban. Egy rágcsálnivaló, például egy müzliszelet biztosan jól fog esni, amíg a segítség megérkezésére vársz. És ne feledkezz meg a gyerekeknek szánt rágcsálnivalókról sem. Eőfordulhat, hogy éhesek és nyűgösek lesznek egy ilyen helyzetben.

Ügyelj arra, hogy a vízzel teli kancsóban bőven maradjon hely, hogy a fagyos hőmérsékleten is tágulhasson.

7, Vastag takaró, meleg ruha

A kesztyű és más meleg ruházat viselése megkönnyíti a tisztítás feladatát. Az sem árt, ha tartasz az autóban néhány kézmelegítőt. Mindig légy készen arra, hogy bebugyolálja az utasokat, hogy megelőzze a fagyhalált! Melegen jobban fogja végezni az autó kitakarítását. Az utasoknak meg főleg kelleni fog, hiszen ők nem mozognak annyit.

8, Vontatókötél

Vannak esetek, amikor a vontatóautó nem elérhető. Ilyenkor várakozol és idegenek jóindulatára hagyatkozol, és ahhoz, hogy ez utóbbi működjön, szükséged lesz egy vontatóhevederre. Nem foglal túl sok helyet a csomagtartóban, és elengedhetetlen ahhoz, hogy újra útra kelj.

9, A vészjelzés fontos

A vészjelző készülék célja kettős: egyrészt arra használható, hogy figyelmeztesse a szembejövő forgalmat az út szélén való jelenlétére, másrészt vészhelyzetben vészjelzésként is használható.

A közúti jelzőfények azért nagyszerűek, mert a fent említett két felhasználási mód mellett tűzgyújtásra is használhatók.

A közúti jelzőfáklya aktiválása egy egyszerű ütősapkával történik, hasonlóan egy gigantikus gyufához. Hosszúságuktól függően ezek 5 perc és 30 perc között éghetnek, és nem kell őket az út széléről visszahozni, mivel végül maguktól kiégnek.

A rendelkezésre álló egyéb jelzések közé tartoznak az élénk színű zászlók, a fényvisszaverő elemek, például az összecsukható figyelmeztető háromszögek. A zászlót a nyitott motorháztetőhöz/csomagtartóhoz lehet kötni, a fényvisszaverő jelzőfényeket pedig az útjelző fáklyákhoz hasonlóan lehet kihelyezni, megjelölve a tartózkodási helyét. A fényszórók itt is működhetnek, de nem biztos, hogy láthatóak, amíg egy szembejövő jármű közel nem ér.

10, Tűzoltó készülék

A tűzoltó készülékek gyakran elfelejtett elemei a legtöbb járművön található vészhelyzeti készletnek. Ha egy autó kigyullad, akkor le is ég, mire a tűzoltók kiérnek. Főleg télen, rossz útviszonyok között több idő, mire odaérnek. Ha el tudod kezdeni az oltást, akkor meg tudsz előzni egy nagyobb tüzet és sokkal kisebb károkkal úszod meg a kalandot.

11, Jégkaparó

A hóövezetben minden autónak rendelkeznie kell jégkaparóval és kefével. Olcsó jégkaparók általában a készletekben találhatók. Jobb, ha egy kombinált hókefe/kaparó van nálad, amely megkönnyíti a hó eltakarítását utazás előtt.

12, Mobiltelefon-töltő

A mobiltelefon életet menthet, ez egyértelmű. Ha egy mobiltelefon-töltővel több ideig maradsz elérhető, akkor az esélyeidet javítod. Ez különösen télen létfontosságú.

Ajánljuk még az Ezt az 5 hibát ne kövesd el otthoni autószerelés során című cikket.

13, Üres üzemanyagkanna

Ha télen hosszú utakat tervezel, vagy eldugottabb vidékeken autózol, akkor nagy az esélye, hogy nem gyakran találkozol benzinkúttal. Ezekre a különleges utakra egy kis, három gallonos tartály jó lesz arra az esetre, ha a kitaposott útvonalon kívül bármilyen bajba kerülnél. Ez elég üzemanyagot tartalmaz ahhoz, hogy eljuss egy benzinkútig. Azonban semmiképpen sem ajánljuk, hogy üzemanyagot tárolj az autóban, mivel baleset esetén tűzgolyóvá válhatsz.

14, Nyomtatott térkép

Arra az esetre, ha elterelésekre kerülne sor, és nincs GPS-jel, egy nyomtatott térkép segít megtervezni az új útvonalat. Bármikor elérhető, nem merül le, kéznél van.

15, Öngyújtó, gyufa

A tűzgyújtás lehetősége szintén elengedhetetlen télen. Egy elakadás vagy baleset után, ha sokat kell várni, akkor szükség lehet tüzet gyújtani.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*