Autómentő vállalkozás feltételei

Az autómentés egy olyan tevékenység, mely nagyszakértelmet, rátermettséget és kellő tapasztalatot igényel. Emellett azonban az autómentő vállalkozások feltételei között számos bürokratikus elemet is megtalálhatunk, melyeknek meg kell felelni. Az alábbiakban ezeket a feltételeket is igyekszünk összefoglalni, hogy mindenki pontos képes kaphasson arról, hogyan is indítható egy ilyen vállalkozás, vagy épp milyen engedélyek meglétét várhatjuk el egy autómentő esetében.

Autómentő szolgáltatás végzésének feltétele

Amennyiben autómentési szolgáltatást szeretnénk nyújtani, akkor az első és legfontosabb, hogy rendelkezzünk a megfelelő engedélyekkel és papírokkal, melyek az autómentő vállalkozás feltételei.

Ezek közül is a legfontosabb, hogy letegyük a hivatáshoz tartozó fuvarozó és autómentő szakvizsgát, ami mindennek az alapja.

Autómentő szakvizsga megszerzése

Ezt a szakvizsgát a Nemzetközi Közlekedési Hatóság, avagy az NKH írja és állítja ki, a hozzá kapcsolódó tanfolyamot pedig válogatott autósiskolák szervezik.

A szakvizsgának természetesen komoly előfeltételei vannak, többek között szükségünk lesz egy:

  • friss C kategóriás KRESZ-vizsgára,
  • egy kettestípusú orvosi igazolásra,
  • egy hármas kategóriájú pályaalkalmassági vizsgára (PÁV).

Magán a szakvizsgán a leendő autómentősök nem csak szaktudásukról, hanem alapvető műszaki- és árufuvarozási ismereteikről is számot adnak.

Ezen felül természetesen szükség lesz egy nemzetközi árufuvarozási engedélyre (TIR) is, ha határon túl szeretnénk végezni tevékenységünket.

Autómentő vállalkozás bejelentése

Amennyiben mindezekkel rendelkezünk és magunk szeretnénk végezni tevékenységünket, akkor ahhoz érdemes vállalkozási formát választanunk. Ehhez az egyéni vállalkozás kiválóan alkalmas lehet, amihez pedig csak egy egyszerű bejelentés szükséges, ahol azt is megadhatjuk, hogy mivel szeretnénk foglalkozni (TEÁOR szám: 4941 – Közúti áruszállítás)

Autómentéshez szükséges eszközök

Amennyiben van már engedélyünk, KRESZ vizsgánk, PÁV vizsgánk és vállalkozási formánk, akkor elmondhatjuk, hogy a bürokratikus részeken sikerült túljutnunk. Ezt követően jöhet a szükséges eszközök beszerzése.

Egy valamire autómentő tárházában minden eshetőségre megtalálható a megfelelő megoldás, így többek között biztosan van kéznél:

  • kerékkulcs
  • bikakábel
  • extra üzemanyag
  • általános szerszámkészlet.

Ezekkel már a kisebb problémák orvosolhatók, de ezen felül még szükségünk lesz természetesen egy platós autómentőre, ami rendelkezik egy erős gépi csörlővel, amivel bármely balesetet szenvedett, mozgásképtelen járművet felhúzhatjuk a platóra.

Ezeken felül a valóban minden eshetőségre felkészült autómentőknél akár még egy daru is lehet talonban, ha úgy hozza a sors.

Összegezve:

Az autómentés tehát igényel egyrészt megfelelő eszköz parkot, másrészt számos engedély is vizsga megléte is szükséges, ha jogszerűen, az előírásoknak megfelelően szeretnénk végezni tevékenységünket.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*