Mit érdemes tudni a futómű beállításáról és annak javításáról?

Amikor az autón kerékcserére kerül sor, akkor egy megbízható szervízben azonnal ellenőrzik a futóművet is, hiszen azon sok esetben állítani kell. Hogy ez miért fontos? Azért, mert például parkolásnál, esetleg a kátyúk esetében lehet hasznos, hiszen így a felfüggesztés kisebb eséllyel sérül meg túlzottan. Persze vezethetünk óvatosan, de még akkor is érdemes évente legalább két alkalommal ellenőriztetni azt, hogy biztonságosan közlekedhessünk. Lássuk mit érdemes tudni a futóműről! 

Mindenképpen állítani kell a futóművön? 

Természetesen nem. Azonban nem árt tisztában lenni azzal, hogy egy apróbb ütközés, egy padka, de még egy kisebb kátyú is hatással lehet rá, így előre nehéz megmondani, hogy mikor kell azt megnézetni. A nyári és a téli gumicsere azonban tökéletes alkalom arra, hogy a szervizben erre is ránézzenek, így garantáltan épségben tudhatjuk a kocsinkat.  

De mi is a futómű? 

Ez az alkatrész két szerkezeti elemből áll, az egyik a lengéscsillapító, a másik pedig a felfüggesztés. Ez a két rész együttesen biztosítja, hogy garantáltan tartani tudjuk az irányt. A feladata, hogy eloszlassa a súlyt és a tömegerőt a kerekek között, mindezt lehetőleg arányosan téve meg.  

A lengéscsillapító egyik fő tartozékai a rugók, amelyek felelnek azért, hogy a kerekek az úton maradjanak, hiszen ezek gátolják meg a túlzott kilengéseket. Egy jó rugónak hála a kerekek pattogásával sem kell számolni. 

Mikor van szükség javításra és állításra? 

Rengeteg probléma merülhet fel, amikor bizony biztosan szükség lesz egy szervízre. Az egyik ilyen, ha azt tapasztaljuk, hogy a gumi jobban kopik, mint azt kellene. Emellett nem túl szerencsés az sem, ha a fordulási ívek eltérnek a megszokottól, akár balra, akár jobbra megy, azonnal kérjünk segítséget. Ha azt tapasztaljuk, hogy az autó az egyik irányba túlságosan húz, akkor szintén az autó szerviz a megoldás.  

Az alábbi esetekben szintén nem árt elgondolkodni azon, hogy elvigyük a járművet egy szerelőhöz: 

  • Amennyiben a megszokottnál nagyobb erővel kell kanyarodni, akár kisebb íven is. 
  • Ha a kormánykerék ferdén marad, esetleg nehezebben tér vissza az egyenes állapotába. 
  • Szakértőért kiállt az is, ha a kocsi úttartásában, esetleg az egyenes haladása során bizonytalanságot érzünk. 

A futómű javítása 

Amennyiben mindenképpen állításra van szükség, esetleg cserélni kellene benne valamit, akkor futómű javítása Kaposvár és környékén is történhet, hiszen van pár cég, akik ezzel foglalkoznak. A Borbély Garage csapata ugyanis vállalja a személy-, illetve a kisteherautók futóművének teljeskörű javítását. Érdemes velük előre egyeztetni, hogy a jármű mikor lesz kész, milyen alkatrészekre van szükség, hiszen sok mindentől függ, hogy mennyi időt vesz igénybe a csere, a beállítás vagy a javítás. 

Összegezve 

A futómű tehát egy rendkívül fontos része az autónak, amely, ha nem működik rendesen, akkor bizony akár baleset is történhet. Érdemes évente legalább két alkalommal megnézetni, de nem árt akkor is szervizbe vinni, ha esetleg úgy érezzük, valami nem stimmel az úton maradás során. 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*