Hogyan cseréljem ki az autó izzóját?

Az autó esetében számos olyan technikai problémával találkozhatunk, melyekkel mi magunk nem birkózhatunk meg, de néhánnyal, mint például egy izzócserével, kerékcserével, vagy akkumulátor cserével mi magunk is boldogulhatunk. Az alábbiakban ez utóbbiról gyűjtöttünk össze minden lényegesebb információt, vagyis arról hogyan cseréljük ki az autónk izzóját.

Izzócsere fontossága

Ahhoz, hogy minden helyzetben jól láthassunk és persze a közlekedés többi résztvevője számára is jól látszódhassunk, elengedhetetlen, hogy autónk fényforrásai megfelelően működjenek. Ebbe többek között beletartozik:

  • a tompított fényszóró,
  • a helyzetjelző,
  • a féklámpa
  • és az irányjelzők megfelelő működése is.

Az autóba tehető izzók közül a legszélesebb választék egyértelműen a fényszóróizzókéból van: a hagyományos, normál fényerejű és színhőmérsékletű darabok mellett elérhetők az emelt fényerejű, illetve emelt színhőmérsékletű darabok is, de akár extra hosszú élettartamú modellt is választhatunk.

Bár egy modern, LED-lámpás autó lámpatesteit már nem lehet megbontani és bennük a fényforrást kicserélni, de szerencsére a manapság legtöbbet használt autókban még megtalálhatók hagyományos izzók, amelyek idővel kiégnek és cserére szorulnak.

Megfelelő izzó kiválasztása autó fényszóróba

Az, hogy milyen izzóra van szükségünk, nagyban függ autónk típusától és a gyárilag beépített lámpatesttől. Alapvetően 3 főbb típusú izzót különböztethetünk meg az autók fényszórójában:

  • halogén izzók
  • xenon izzók
  • LED fényforrások.

Halogén izzók

Napjainkban a legelterjedtebbek a hagyományos, parabolatükrös fényszórók, az autógyártók ezeket a típusokat nevezik egyszerűen halogénizzós modelleknek. Szintén halogénizzót használnak, ám nagyobb terület bevilágítására képesek a vetítőlencsés fényszórók, ezeket a köznyelv projektoros fényszórónak nevezi.

Xenon izzók

Az 1990-es évek végén jelentek meg a gázkisüléses fényszórók, amelyek a halogéneknél ridegebb színhőmérsékletű, de nagyobb fényerejű fénycsóvát bocsájtanak ki. Ezeket ismerik a legtöbben „xenonizzóként”. A xenon lámpával szerelt járművekkel kapcsolatban azonban fontos kiemelni, hogy az izzók cseréje házilag tilos, mert ezek a berendezések magas feszültségen működnek. Szakképzetlen kezekben a szerelés során fennáll az áramütés veszélye, ezért ha xenon lámpás az autónk és nem világít a fényszóró, inkább forduljunk szakemberhez.

LED fényforrások

A legmodernebb technológiát kétségtelenül a LED-es és lézerfényszórók jelentik. Bár élettartamuk több mint a hagyományos izzók esetében, de ezeknél a fényforrásoknál sajnos nincs lehetőség cserére, ha elhasználódnak, a komplett lámpatest cseréjére van szükség.

Milyen izzót válasszunk?

Mivel az autó több más alkatrészéhez hasonlóan izzókból is sokféle érhető el, így vásárlás előtt mindenképp tájékozódjunk az alábbi forrásokból.

Amennyiben jól hozzáférhető helyen van, nézzük meg, milyen izzó van most a foglalatban és csak ezt követően vásárolunk.

Az autó izzócseréjéhez nagy segítség lehet, hogy a legtöbb autó kézikönyvében pontosan feltüntetik, hogy milyen izzók vannak az egyes foglalatokban, így innen is informálódhatunk.

Fényszóró izzó cseréje

Sajnos fényszóróizzó cserénél nem kell meglepődni, ha egy kis bontásra is szükség van. Sajnos egyre gyakoribb, hogy normál esetben gyakorlatilag hozzáférhetetlen az izzó. Ilyen esetekben előfordulhat, hogy le kell venni a lökhárítót, vagy a kerékjárati ívben tudunk hozzáférni az izzókhoz. Ilyenkor megeshet, hogy kényelmesen csak a lámpatest kivételével tudjuk magát az izzót is cserélni.

Konkrét izzócsere alkalmával első lépésként ellenőrizzük, hogy a lámpák nem világítanak, ezzel elkerülhetjük a rövidzárlatot a kiégett izzó eltávolításakor vagy egy új beszerelésekor. Az autóizzók cseréjének folyamata ezt követően azonban autónként eltérő. A legegyszerűbb esetben csak annyit kell tennünk, hogy:

  • levesszük a lámpa hátlapját,
  • kihúzzuk a hálózati csatlakozót,
  • kivesszük az izzót rugós rögzítővel ellátott tartójából.

Összegezve:

Az autó izzók cseréje tehát nem csak gyártónként, de típusonként is eltérő lehet. Éppen ezért legelőször informálódjunk arról, milyen fényforrás is szükséges autónkba és csak ezt követően kezdjünk el gondolkodni azon, hogy otthoni körülmények között megéri-e vesződnünk az izzó cserével. A Megéri-e otthon javítani a személygépkocsit? című cikkben erről részletesen írunk.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*