Megéri-e otthon javítani a személygépkocsit?

Bizonyára mindenkiben megfogalmazódott már a kérdés, hogy megéri-e otthon javítani a személygépkocsit, ha valamilyen hibaüzentet, vagy rendellenességet tapasztalunk. Az alábbi cikkben erre keresünk választ és pár tippet is adunk szorosan ehhez kapcsolódóan.

Otthoni javítás, vagy profi szerviz?

Szerencsére ma már a magyar autótulajdonosok döntő többsége szerelőre bízza a meghibásodott gépkocsija javítását és az ehhez szükséges alkatrészek beszerzését. Persze mindig lesznek, aki már tudatosan utánakérdeznek egy-egy részegység típusának, márkájának, beszerzési forrásának és maguk szerzik be az alkatrészeket, de ezek jelentős része is inkább profira bízza a beszerelést.

A trendek évek óta abba az irányba mutatnak, hogy az emberek zöme az autók javítását olyan szakmunkának tartják, amelyhez hozzáértő mesterember kell. Ennek oka, hogy az autósok többsége úgy ítéli meg, hogy túl nagy érték forog ahhoz kockán, hogy házilag belenyúljanak a gyakran bonyolult elektronikával, finom mechanikai kidolgozottsággal rendelkező járművekbe.

Egyes felmérések szerint szerencsére csupán a gépkocsi tulajdonosok alig negyede érzi úgy, hogy képesítés nélkül is megpróbálkozik a kisebb javítások elvégzésével, ami érthető, hiszen a személygépkocsik automata váltójának javítása például komoly szakértelmet igényel.

Miért ne javítsunk otthon autót?

Amellett, hogy sokkal több fejtörést okozhat számunkra, más egyéb problémákat is felvethet a házi autójavítás. A házi javítgatás esetén a hibás beszerelésért, vagy a nem megfelelő alkatrész használatáért, tehát gyakorlatilag mindenért az autó tulajdonosa felel.

Házi javításnál tehát nem csak a pénztárcánk lehet vékonyabb, de akár baleset oka is lehet a rossz szervizelés, például a rosszul beállított fékek, futómű. Ennek esélyét azért is komolyan kell venni, mert, ha a biztosító tudomására jut, hogy a baleset műszaki oka a nem szakszerű szervizelés volt nagy valószínűséggel nem fogja megtéríteni a kárunkat.

Mit javítgassunk otthon, autónkon?

Szerencsére, akik mindenképp otthon akarják autójukat karbantartani, azok számára például az olajcsere, hűtővíz csere, vagy az égőcsere, vagy néhány kisebb javítás elvégzése házilag is megoldható biztonságosan, de a komolyabb hibákat a szervizekben ajánlatos kivizsgáltatni és megjavíttatni.

Ilyen egyszerűbb otthoni karbantartási munka lehet autónkon az:

  • ablaktörlő gumi cseréje
  • akkumulátor tisztítás
  • fényszóró polírozás
  • olajszint ellenőrzés és újratöltés
  • ablakmosó folyadék feltöltése

Ablaktörlő gumi cseréje

Használattól függően félévente, évente szokott előfordulni, hogy a lapátok törléskor csíkokat hagynak a szélvédőn, ami rendkívül zavaró, főleg ellenfényben. Pofonegyszerű lecserélni a gumikat, negyed óra alatt végezhetünk is vele: csak emeljük ki az ablaktörlőt, távolítsuk el a régi gumikat, megfigyelve a felhelyezés módját. Ha levettük, óvatosan csúsztassuk vagy pattintsuk be az új, méretben megfelelő gumit.

Akkumulátor tisztítása

Az akkumulátor állapotának ellenőrzése is kevés időt igényel. Alkalmanként nagyjából húsz percet és körülbelül 1200 forintot kell rááldozni, ha úgy látjuk, hogy az akkumulátor pólusának felületén korrózió jelenik meg, amit le kell tisztítani. Először távolítsuk el az akkumulátor csatlakozásait, kezdve a negatív kábellel, majd a pozitívval (visszahelyezéskor épp fordított legyen a sorrend), majd vegyük ki a járműből. A tisztítás drótkefe vagy használt fogkefe segítségével, és a benzinkutakon kapható tisztító folyadékkal végezhető el.

 Fényszóró polírozása

A fényszóró polírozás tipikusan olyan feladat, amit mi magunk is elvégezhetünk, akár néhány száz forintból is. Amennyiben kívülről látványos a kopás, akkor kövessük az alábbi három lépést a tisztítás során:

  • egy szódabikarbónát tartalmazó fogkrémet, ujjunkkal kenjünk szét a búrán
  • egy fogkefe segítségével jó alaposan dörzsöljük át a felületet
  • ha már kezd megszáradni, akkor mossuk le meleg vízzel a krémet.

Olajszint ellenőrzése és újratöltése

Olajszint ellenőrzéshez a motorháztetőt nyissuk fel, a nívópálcát húzzuk ki, töröljük le egy papírtörlővel és dugjuk vissza, majd ismét húzzuk ki. Az így mért eredmény mutatja a valós olajszintet.

Amennyiben a nívópálcás ellenőrzéskor azt tapasztaljuk, hogy alacsony az olajszint, akkor azt mi is könnyedén újratölthetjük, de fontos, hogy olyan motor olajt használjunk, amit az előző töltésnél, illetve ami az autó gépkönyvében meg van határozva.

 Ablakmosó folyadék feltöltése

Az ablakmosó feltöltése az egyik legkönnyebben kivitelezhető művelet. Mindig az évszaknak megfelelő (téli vagy nyári) szélvédőmosót használjunk. Az utántöltéshez nyissuk fel a jármű motorháztetejét, és keressük meg az ablakmosó tartály fedelét. Ez egyszerűen hozzáférhető helyen van, könnyen nyitható, könnyen zárható. Azoknál az autóknál, amelyeknél az első és a hátsó ablakra, sőt, a fényszórókra is használja a mosófolyadékot az autó, ott készüljünk fel, hogy gyorsabban fog fogyni, mint ahol csak az első szélvédőre.

Összegezve

Odahaza tehát nem érdemes nekilátni a gépkocsi javításnak, hiszen ez egy összetett feladat, ami nem csak szakértelmet, de megfelelő szerszámokat és eszközöket is igényel. Éppen ezért, ha csak nem kisebb karbantartási munkáról van szó, akkor inkább forduljunk szakemberhez.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*